Studentsko omladinska zadruga „BOX Poslovi”

Tražiš posao? Potrebni su Vam novi radnici za sutra? - Tu smo zbog vas 24/7

Jednostavna procedura prijave radnika

Prijavite nove radnike po najjednostavnijoj proceduri, sve u skladu sa zakonima Republika Srbije

Prijavi se za posao već sada, potpuno besplatno

Mogućnost plaćanja članarine nakon dobijanja posla

 

Inostranstvo sve češći izbor mladih

Malta

Kada upitamo mlade ljude da li bi radije ostali u zemlji ili iz nje otišli, mišljenja se poprilično razlikuju. Od onih koji ni po cenu boljeg i plaćenijeg posla ne bi napustili mesto u kom su se rodili, odrastali i učili jezik, uglavnom čujemo kako je moguće snaći se i u Srbiji, uz dovitljivost i pronalaženje dobrih kombinacija za posao. Od onih drugih, često slušamo kako planiraju da zauvek odu jer im je društvena i politička situacija dojadila, a posao kojim bi mogli da se bave, u inostranstvu je daleko plaćeniji. I jedni i drugi razmišljaju o svojoj egzistenciji, ali je nekima rodna gruda jedina mogućnost da budu srećni. Oni koji tu emotivnu barijeru mogu da savladaju, često se otisnu na duge staze u neku stranu zemlju, kako bi radili i zaradili. Pojedini od njih planiraju da sa ušparanim novcem kasnije pokrenu samostalni biznis u Srbiji. A koja su to mesta gde mladi često odlaze, i koje su njihove ambicije, čitajte dalje u tekstu.

Sinje more zove

Iako je malo splasnula pomama da se po svaku cenu napusti zemlja, ipak su i dalje aktuelne priče o brodovima. Za razliku od prethodnih desetak godina kada je odlazak na rad na kruzerima bio uobičajen, sada se do mesta mornara ili posade na brodu doalzi malo teže. Manje je agencija koje obezbeđuju laki odlazak na brod. Mladi ljudi pribegavaju ovim poslovima iz više razloga. Kruzing kompanije nude priliku zapošljavanja mladima iz celog sveta, pa je ovo prilika da se upoznaju saputnici sa raznih strana. Plate na brodovima su mladima primamljive, a pojedinci posebno idu zbog iskustva, putovanja, druženja ali i bakšiša. Ovo je jedinstvena prilika da se putuje po celom svetu i pritom zaradjuje. Uz solidno poznavanje engleskog jezika i avanturistički duh, rad na kruzerima je odlična opcija.

Putuj i radi

Još jedan od izrazito popularnih načina da se proputuje i zaradi je takozvani work&travel program, koji mladim studentima iz Srbije nudi da ostvare radničku karijeru u transatlanskim zemljama. Prvenstveno Kanada i SAD. Mnogo je njih koji se za ovaj korak odlučilo da bi upoznalo novu kulturu, promenilo način razmišljanja, ali i probalo da ostane u inostranstvu. Posebno popularni poslovi kod mladih koji odlaze u Ameriku su vožnja aviona i rad u kompanijama za selidbe. Tu su još i spasilačka služba na bazenu, obezbeđenje i konobarski poslovi. Selidbe u inostranstvo su privremene, ali se pojedinci odlučuju i za odlazak na stalno, makar i po cenu ostanka “na crno“.

Skandinavska oaza za elektronce

Sigurno ste u poslednjih nekoliko godina naleteli na one koji kažu da su se posvetili učenju norveškog jezika. Kada ste ih pitali, onako blago začuđeno „ a zašto baš norveški?“ odgovor se uglavnom ticao odlaska u ovu skandinavsku zemlju. I da, nije mit da se u Norveškoj traže stručnjaci iz oblasti IT sektora, elektronci, programeri i svi oni koji imaju opipljivo i praktično znanje iz ovog polja. Naravno, Norvežani su poprilično rigorozni kada je u pitanju očuvanje nacionalnog nasleđa i identiteta, pa zahtevaju vrlo dobar nivo znanja njihovog jezika. Bez obzira na znanje koje posedujete, neće vam preterano biti od koristi poznavanje samo engleskog jezika.

Mladi lekari odlaze u Nemačku

Iako u Srbiji uvek ima dovoljno onih koji očekuju medicinsku pomoć, nažalost, malo je radnih mesta za lekare. Situacija u zdravstvu nije na zavidnom nivou, a plate koje lekari dobijaju nakon godina školovanja i eventualno zapošljenja su nesrazmerno male u odnosu na trud koji je uložen. Upravo ovo je razlog zbog koga velika većina mladih školovanih lekara traži utočište u Nemačkoj u kojoj su plate po više hiljada eura. Obim posla je, razume se, približno isti onom u Srbiji, ali su uslovi za rad znatno bolji.