Studentsko omladinska zadruga „BOX Poslovi”

Tražiš posao? Potrebni su Vam novi radnici za sutra? - Tu smo zbog vas 24/7

Jednostavna procedura prijave radnika

Prijavite nove radnike po najjednostavnijoj proceduri, sve u skladu sa zakonima Republika Srbije

Prijavi se za posao već sada, potpuno besplatno

Mogućnost plaćanja članarine nakon dobijanja posla

 

Ušteda na štampi

stampac

Ušteda na štampi

Kada govorimo o pokušaju štednje novca prilikom štampe, mnogi bi čovek pomislio da navodimo na kršenje zakona, i savetujemo štampanje novca. Ne, naravno. Ni na kraj pameti to nikome ne bi bilo. Ovaj tekst je tu da bi vam dao nekoliko saveta kojim biste uštedeli prilikom štampanja na kućnom ili kancelarijskom štampaču, a sve u cilju njegove dugotrajnosti, i naravno uštede novca. Ideje su raznovrsne, ljudi štedljivi i manje štedljivi, a tehnika uvek zahtevna i “žedna“.

Stoga, pre nego što štampače shvatite svojim saveznicima, morate se tako i ophoditi prema njima. Primera radi, pojedini štampači koji kombinuju boje, zahtevaju promenu svih ketridža, čak i onda kada se isprazni samo jedan. Ovo je odlika lošijih i često jeftinih štampača, pa stoga donosite pravilne odluke i pri odabiru. Prilikom odabira štampača za kancelariju ili želji za profesionalnom štampom i administracijom dokumenata, možete angažovati i profesionalce koji će vam olakšati posao. S druge strane, evo nekoliko korisnih saveta.

Zavrnite slavinu mastila

Prvo i osnovno pravilo, ukoliko želite da štednju mastila povećate, jeste da mod štampe promenite na eko ili draft. Šta ovo u praksi znači? Gomila mastila otiče iz štampača na papir prilikom štampanja najobičnijih skica, nacrta romana ili naučnih radova, dokumenata sa tekstom. Eko mod podrazumeva da štampač troši znatno manje kapi mastila, pa slova neće biti masna i crna, kao prilikom štampanja za prezentacije ili određene zvanične situacije. Sigurno će boja biti za nijansu bleđa, ali ćete barem uštedeti gomile novca, ako ne rasipate mastilo po svaku cenu. Ovo možete podesiti na samom štampaču ili podešavanjima printera u programu iz kog štampate.

Ignorišite uzbunjivače

Mnogi savremeni štampači imaju tu osobinu da veoma rano objašnjavaju o tome da je ketridž prazan. Ne obraćajte pažnju na to, jer ćete u protivnom gomile novca davati za nove, dok ćete poluiskorišćene stare ketridže samo delimično dopunjivati. Vrlo često se dešava, ako je suditi po ispitivanjima, da štampači prijavljuju nedostatak mastila, već kada se spuste na oko 40 procenata.

Ispeci pa reci

Koliko ste samo puta jedva dočekali da kliknete “print“, nakon što ste postavili uredno pedesetak strana na štampu. I dok obigravate oko štampača, počinjete da uviđate da vas gomila tipografskih grešaka bombarduje. Hm, zar ne bi bilo bolje da se skoncentrišete, ispravite to što ste pisali, i ne krivite štampač što ćete morati da potrošite još toliko boje i papira?

Eko fontovi za velike natpise

Ukoliko štampate natpise, reklame, obaveštenja, koja ističete velikim fontovima, razmislite o tome da bi u većem broju primeraka puno slovo moglo potrošiti mnogo više mastila, a učinkovitost je u praksi ista. Stoga vam preporučujemo da koristite fontove sa manjim crnim površinama. Slova oivičena crnom, sa prazninama unutra, učiniće da natipisi budu vidljiviji, a transparentni delovi uštedeće boju.

Kupite bolje štampače

Sigurno ste imali dilemu kakav štampač da kupite. Poslednjih godina pojavljuje se veliki broj jeftinih štampača. Međutim, u njih je utkana filozofija “ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji“. Upravo ovi štampači na početku će vam izgledati ekonomično, ali ćete posle izvesnog vremena doći u iskušenje da kupite novi štampač ili potrošite neizmerno novca na dopunjavanje ketridža, kupovanje papira zbog razmrljavljenih printova i sl. Stoga je bolje opredeliti se u startu za modele koji koštaju koji dinar više. Konačni bilans dovešće do toga da vam računica ipak bude isplativa.

Ne štampajte fotografije kod kuće

Koliko god vam se činilo zanimljivo da kod kuće štampate fotografije sa svojim kucama, macama ili drugarima, shvatićete na kraju da je “dara skuplja nego mera“. Naime, štampanje fotografija u profesionalnim radnjama ponekad je povoljnija opcija, pa se stoga ne bavite bespotrebnim štampanjem iz nekoliko razloga. Uštedećete novac, a kvalitet fotografije će u foto radnjama biti i te kako dobar.