Studentsko omladinska zadruga „BOX Poslovi”

Tražiš posao? Potrebni su Vam novi radnici za sutra? - Tu smo zbog vas 24/7

Jednostavna procedura prijave radnika

Prijavite nove radnike po najjednostavnijoj proceduri, sve u skladu sa zakonima Republika Srbije

Prijavi se za posao već sada, potpuno besplatno

Mogućnost plaćanja članarine nakon dobijanja posla

 

Ne bacajte stare slušalice – i one su deo istorije

iphone-mobilni-telefon

Sigurno ste se, kada ste poslednji put otvorili fioku koju ne gledate često, iznenadili kada ste videli koliko starih slušalica imate u njoj. Da, svakom se desi. Slušalice za telefone, mp3 plejere, razne muzičke uređaje, često su deo prateće opreme, pa ni ne primetimo da ih imamo više nego što nam je potrebno. No, ona druga, neomiljena stvarnost, jeste da baš kada vam nove slušalice zataje, nemate nijedan par u kući. Ili ste razdavali, ili pobacali, ili su jednostavno i one nekada otišle “u rashod“. Stoga vam savetujemo da nikako ne bacate stare jer se ne zna kada će vam zatrebati. Ukoliko, pak, ne znate šta ćete sa starim telefonima, uvek postoji mogućnost da ih prodate. Otkup mobilnih telefona i drugih uređaja može vam doneti džeparac i rešiti vas stare tehnike. Za razliku od telefona, svoje slušalice pažljivo čuvajte. Sigurno će vam zatrebati. A, između ostalog, možda i same postanu deo istorije o kojoj svedoče decenijama unazad pravljeni modeli, na osnovu kojih se vraćamo na prapočetak ovog interesantnog izuma.

slusalice

Ideje iz industrijske revolucije

Mnogo pre nego što su se pojavili mobilni telefoni, a kada je prve korake pravila fiksna telefonija, rodila se ideja o slušalicama. Slušalice, za razliku od danas, svakako nisu služile za muziku, već su ih koristili telefonski operateri. “Halo, centrala, dajte mi Viteza Koju“ asociralo nas je uvek na ta vremena kada se veza uspostavljala preko operatera. Naime, prve slušalice su bile povezane sa telefonijom, pa ne čudi što su u kasnijim vekovima postale neodvojive od telefona. Prve slušalice težile su oko 4,5 kilograma, a prvi put se pojavljuju 1882. Godine.

Slušalice za operu

Na samom kraju devetnaestog veka Electrophone sistem, izašao je u susret svima onima koji su želeli da prenos opere slušaju kod kuće. Razume se, cena ovog zadovoljstva bila je basnoslovna pa su je mogli prirediti samo najbogatiji. Slušalice iz ovog perioda su više ličile na stetoskop koji koriste lekari, nego na ono što danas nazivamo bubicama ili sluškama. Ipak, one su bile zaslužne da se ideja o slušanju muzike na ovaj način prenese na naredni vek.

Nepatentirani izum

Nataniel Baldvin prvi je 1910. izumeo slušalice kakve i danas viđamo. Makar kada je u pitanju dizajn. One koje su bile popularne devedesetih i osamdesetih, a išle uz Walkmene, slične su njegovim. Ovaj izum ipak nije patentirao, pa je ostao bez finansijske nadoknade. Što se satisfakcije tiče, verujemo da je kasnije i te kako bio zadovoljan svojim izumom. Na početku ih je pravio u kuhinji i prodavao vojnicima američke mornarice.

Posleratne godine

Vreme koje je naišlo posle Drugog svetskog rata u mnogome je bilo progresivno. To znači da je industrija, ali i dizajn i te kako napredovala. Stoga su se već 1949. pojavile slušalice kompanije AKG, dok su se u narednih dvadeset godina i mnogi drugi proizvođači takmičili u svojim izumima.

Kad moda umeša prste

Sedamdesete i osamdesete godine dvadesetog veka bile su važne u razvoju urbane kulture. Gedžeti poput slušalica prilagođavani su društvenom ukusu i stilu. Iz tog razloga, smanjen je most koji ih povezuje, pa su više ličile na rajf nego na bilo šta iz sfere tehnike. Devojke i muškarci sa dugim kosama mogli su da kosu zabace unazad i pritom uživaju u muzici. A onda je dizajn promenjen tako da su se slušalice kačile preko potiljka.

Revolucija!

Definitivno je najveći pomak bio kada je iPod prezentovao svoj novi patent za budućnost. Na početku 21. veka ova kompanija je svetu ponudila takozvane bubice. Preko tri stotine miliona ovih slušalica prodato je za nekoliko godina. Danas se proizvođači slušalica nadmeću u dizajnu ali i kvalitetu zvuka. Popularne su i velike i male, i dostupne su u raznim bojama. Savremeni mobilni telefoni, koji na svojim memorijama mogu skladištiti mnogo više muzike nego što je to mogla jedna kaseta na Walkmenu, ne mogu se zamisliti bez slušalica. Proizviđači smartphone-a, uz svoje modele uvek nude i par malih pokretnih saveznika muzike, bez kojih se ne bi mogla zamisliti današnjica.